Holmen utforskar just nu möjligheterna med behovsstyrd, lokal 3D-printing av kritiska reservdelar och komponenter.
– Det här tror vi på. Att slippa transportera reservdelar över halva jordklotet gynnar både miljön och lokala arbetstillfällen, säger Rune Jonsson, inköpare på Holmen.
Holmen Board and Paper i Iggesund, utanför Hudiksvall, tillverkar kartong för allt från parfym till Apple-produkter. Kartongmaskinerna kräver snabb tillgång till reservdelar om något skulle gå sönder. Men många delar som lagerhålls behöver aldrig användas.
– Genom att i stället printa ut en 3D-komponent när vi behöver den, skulle vi spara stora resurser, något som också är positivt ur ett klimatperspektiv, säger Rune Jonsson.
Holmen är ett av de företag som ingår i projektet On demand 2033 i samarbete med bland andra RISE, Paper Province och Högskolan Dalarna.
– Syftet med projektet är att utmana traditionella leveranskedjor. Med hjälp av ny teknik kan reservdelar produceras snabbt när de behövs i stället för att lagerhållas. Men detta görs inte på en dag och det finns utmaningar med det, därför testar vi oss fram i samarbete med några av våra största industriföretag, som SSAB och Holmen, berättar Torbjörn Jonsson på RISE.
Rune Jonsson, inköpare på Holmen
Förändring i sättet att tänka
En projektgrupp hos Holmen tittar på vilken typ av reservdelar som skulle lämpa sig för 3D-printing. De ska vara tillverkade i metall, inte vara för stora och gärna kunna skrivas ut i ett stycke.
– Vi har identifierat några detaljer som kan vara lämpliga, som vi just nu testkör, berättar Rune Jonsson.
Men egentligen är inte själva tekniken det viktigaste i det här projektet, menar Rune.
– Vi har de tekniska förutsättningarna redan. Utmaningen är förändringen i kulturen. Vi är vana att göra det här på ett visst sätt och nu måste vi tänka annorlunda.
Ett exempel är att leverantörerna borde ha lättillgängliga, digitala underlag och avtal med flera lokala eller regionala företag som skulle kunna tillverka detaljen vid behov.
– Det skulle gynna arbetstillfällen i vår närhet och det skulle dessutom vara en trygghet. Brinner en fabrik upp som tillverkar någon av våra reservdelar kan komponenten i stället tillverkas av något annat företag. Men detta görs inte i en handvändning och vi behöver ha en dialog med leverantörerna om hur vi kan göra detta på bästa sätt, säger Rune Jonsson.
Viktigt samarbete
Förutom att hitta lämpliga komponenter för behovsstyrd tillverkning ingår det också i projektet att titta på designrättigheter, leveranstider, logistiklösningar och mycket mer.
– Vi är många som är involverade i samarbetet. Det här är en utvecklingsprocess som vi alla lär oss mycket av, säger Torbjörn Jonsson på RISE.
Några av alla aktörer som ingår i projektet On demand 2033 är bland andra RISE, Propell, Sandbacka Science Park, Paper Province, Sustainable Steel Region, Karlstads universitet, Högskolan Dalarna och Högskolan i Gävle. Projektet finansieras av Vinnova, Region Dalarna, Region Värmland och Region Gävleborg.
Torbjörn Jonsson, RISE